MANUÁLTERÁPIA – Mc’Kenzie MÓDSZER

A manuálterápia, sokkal több mint csontkovácsolás, a mozgásrendszer – gerinc,Ízületek – működészavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik, akár két egymás melletti csigolya által alkotott kis egységben is..

Alapos vizsgálat során, a manuálterapeuta kézzel végig vizsgálja az ízületeket, izmokat. A rosszul működő testtájakon manuális technikákkal (masszázs fogásokkal ,izom nyújtásokkal, ízület mobilizálással) állítja helyre a működést. A terápia kiegészítésére célzott, egyénre szabott gyógytornát kap a beteg,a gyógytornát kiegészítem Mc’Kenzie módszerrel és Reikivel.

Mi a McKenzie módszer?      

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, melyet Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Magyarországon általában a gyógytornászok munkaköréhez tartozik.

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyogytornára) épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyogytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, mely meghatározza a fájdalom okát. Ennek keretében a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program.

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Az elért állapot szükség szerinti megtámogatása Kinesio Tape technikával.